Our Baby~..

having a baby

Thursday, December 31, 2009

Kisah & Peristiwa 2009

Hah..ari nih aku nk wat penutup bg tahun 2009...banyak peristiwa yg terjadi pd tahun nih..skang aku nk listkn sume kisah n peristiwa yg terjadi sepanjang tahun 2009 samada baik ataupun buruk...so, check it out yer..

2009
1st Jan : Celebrate New Year ngn status tunangan org..
7th Jan : Birthday aku...1st time org celebrate birthday aku...(siannyee aku..huhuhu)
12th Jan : Birthday bapak aku...
16th Jan : Birthday qila...ade wat kenduri doa selamat...aku ngn yus kasi budak kecik tuh vacuum mainan..
24th Jan : Cuti² Malaysia...kali ni gi ke Utara Malaysia..bergerak ngn 2 kete...mak aku bersama bapak aku, qila n tika (maid mak n adik aku)..aku lak ngn izza, tirah n ena...Hentian pertama di seberang prai, penang..
25th Jan : Bergerak ke Bukit Merah lake town resort..lepak sane sehari semlm..
26th Jan : Bergerak ke Ipoh plak..gi mandi manda kt Lost World of Tambun...smpi skang x bleh blah bile ingt balik sessi nek boat tuh...menyusuri sungai a.k.a parit besar..stay sehari smlm sebelum blik ke tmpt asal...

09th April : Birthday Mak aku...Celebrate kt umah ngn wat surprise (ade izza, trah n hajar skali termasuk laa aku, dayah n qila)
24th April : Hari ni aku sah bergelar sbg seorg ISTERI kpd Yus Adi...Majlis nikah yg diadakn dirumah mak aku..
25th April : Majlis persandingan belah aku yg diwat kt Dewan MPS, Seremban dgn tema black, silver n minor white..buat hubby aku..cubaan yg x berjaya kn..wink..wink..
30th April : Birthday Bunny...sempat wish je laa...

1st May : Seorang sahabat baik aku kehilangan org tersayang yg pergi wat selama-lamenye..moga roh arwah dicucuri rahmat dan dilindungi Allah...Amin~...
2nd May : Majlis persandingan belah hubby aku kt salak tinggi..sedih aku time nih sbenarnye sbb ade peristiwa salah faham yg melibatkan perasaan mak aku...uhuuu...
8th May : Gi genting..pre-honeymoon ngn hubby aku..
9th May : Celebrate birthday hubby aku kt Genting...

13th June : Accident kt putrajaya..kete aku spin 360 degree..hentam n nek kerb jalan..abis bumper n kawasan bwh tayar belah kanan kete aku...uhuuuu...
24th June : Gi temudaga kt Majlis Perbandaran Seremban...Teman seseorang yg rapat ngn aku menghadapi kes penceraian di makhamah syariah...Birthday athirah, celebrate lewat sket...

5th July : Birthday Izza....Celebrate kt S2 city park..

11th September : Birthday Mak Bum (Hajar)..disebabkan time nih bulan pose..celebrate kt mango cake cafe..tmpt dicadangkn oleh adik aku, Dayah..
20th September : 1st time sambut raye sebagai seorg isteri..tp yg x bestnye..aku xdpt kucup tangan hubby aku sbb die kene keje laa pagi raya tuh...
22nd September : Balik ke kampung aku kt perak bersama hubby ku..saje nk tayang kt org kampung betapa comeynye hubby aku...wakakakkaka...

15th November : Good news for me n hubby..pregnancy test positive..hihihi..
17th November : Aku dpt anak buah lg seorang..baby gurl gaks..nama die Nur Syakira...Adik aku beranak secara operation..

12th December : Birthday adik aku, Dayah...Celebrate kt Allson Klana...(hari yg memenatkan aku sbb pagi gi perak, padang rengas..Nuleen, kawan baik ms diploma kawen..)
13th December : Aku decide n nekad tuk ubah penampilan aku ngn imej bertudung..
20thDecember : Gi Zoo Negara wat sekian kalinye...gi ngn hubby aku..hajar, qila, khairul n kiah (org² yg x penah masuk zoo negara..)
26th December : Aku tender resignation kt opis aku keje skang nih..bg 1 bulan notice...
28th December : Satu hari duduk kt klinik kesihatan Ampangan sbb nk daftar buku merah mengandung..sabo je laa aku..smpi sakit badan aku ari tuh...

Kesimpulannye tahun 2009 nih byk kenangan laa bg aku...80% yg baikn gembira n 20% yg buruk n sedih..ok laa tuh kann...just nice..(^_^)

Wednesday, December 16, 2009

Buat Sahabatku...

-Derita Merindu by Ahli Fiqir -

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan, kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu
Tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah

Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan..
Aku masih terkilan

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia
Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa
Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu, tak ku kenal lagi engkau siapa

Bile aku dgr lagu nih berulang² kali, aku terperasan sesuatu kt lagu..lagu nih seakan² terkene kepada kawan baik aku yg baru² nih putus cinta...situasi die same laa cm dlm lagu nih..seriusly mmg sebijik laa condition die alami dengan lirik dlm lagu nih..kesian aku tgk kawan aku nih diperkotak-katikkan lelaki yg juga aku kenali sbg kawan lame ms skool dulu..tp mujur laa semuanye blum terlambat tuk kawan aku berpijak pada bumi yg nyata..Allah maha Berkuasa dh tunjukkan kt die siapa lelaki tuh sebenarnye...Lelaki yg hanya pandai menabur janji tp x pandai nk menunaikannye..Lelaki yg mudah n kerap memberi harapan tapi dalam masa yg same menghancurkan harapan tu tanpa rase bersalah..Tapi aku betul² bersyukur sebab skang kawan aku dh selamat daripada jenis lelaki nih..aku doakn die semoga dapatlah die lupekan lelaki yg x guna tuh..Insya'Allah, nnt muncul laa lelaki yg lebih baik yg sememangnye jodoh die...Amin~..

p/s: wei minah ku sayang..ko x payah dh ingt² si jonggos tuh lg..bek ko cr gigi yg rata jek pasnih..sedap sket mata tgk...kua3x..

Friday, December 11, 2009

Tetibe~...

Mmmmm...lamenye aku x menulis..tetibe ari nih terase nk update balik blog aku nih..tapi kire ok laa..xde laa bersawang sangat blog aku nih..masih cunnn...kua3x..hari ni jumaat (11 Dec 2009), keje yg aku wat kt opis ari nih just print drawing yg dh masuk final stage (As-Built Drawing laa)..tue pon sbb bos aku nk compile sume berkaitan ngn project tuh..pastu aku wat bodo jek kt opis nih..aku boikot xmo wat keje yg berkaitan ngn AutoCAD..sbb aku bengang ade org sesuke jek nk suh aku wat keje drafting nih..ape die ingt aku abiskan masa aku blaja 7 tahun tuk wat drafting ke..SCOPE OF WORK AKU ialah wat Design n Calculate based on Engineering Part ONLY!!!..Sepatutnye die laa lukih sume drawing tuh, dh siap panel and what so ever..br kasi kt akuuu..nnt aku start laa wat keje...bukannye suh aku wat keje drafting...And don't be misunderstanding yer, slame nih aku just TOLONG je wat drawing tuh..aku bukannye draughtman yg keje under die..ADE FAHAM??!..Selagi die x wat, aku duduk dediam kt meja aku yer..x pyh laa sibok² yer..so, keje aku ari ni ialah surfing internet, cari full version The Sims 3 PC game...tp yg bengongnye, die nye keygen/crack aku dh dpt...huhu..dan skang..pada saat ini..aku dh give-up..aku dh decide nk gi beli jek game tuh..so, skang aku just tggu time balikkk jek..

Saturday, July 18, 2009

Suddenly...

Mmmm..pagi td, on the way aku nk gi keje..ke udara laa 1 lagu nih kt HotFM..wat aku terpikir n teringt di mana memula aku kenal dan blaja erti percintaan atau rs cinta..bile dgr lagu nih, 1st thing yg terlintas kt pale otak aku ialah 'Mr. Z'...mmmm..x dpt aku elak kenyataan ini bhawanya ngn 'dia' laa aku blaja ape itu cinta..sayang pada seseorang berlainan jantina dan xde hubungan darah ngn aku..TAPI yg paling penting skali..dgn 'dia' laa aku blaja n rase cmne derita n sakitnye bile bercinta..uhuhu..seriusly, bg aku lagu ni berhantu kt aku..lagu ape yee...alaaa...lagu faradhiya tuh laa..'bertakhta di hati'..

Dihempas ombak..Terdampar buih
Menanti waktu pulang ke laut

Begitu rindu..Di pisah takdir
Meniti saat bersulam cinta

Lihat…lihat..Sinarnya menyala
Lihat…lihat..Ke dalam mataku..Cintamu bertahta (di hati)

Sebelum ku kenal..Dirimu siapa
Aku tak kenali..Apa itu cinta
Setelah ku kenal..Dirimu siapa
Ku cinta sejati..Kusandarkan jiwa

Digilis angin..Tercarik awan
Menanti detik sebelum hujan
Begitu sendu..Diguris resah
Meniti hari bersulam tangis
Takkan berganjak pendirian ku ini
Selagi kita tak kembali bersatu

Selamanya..Takkan berubah perasaan terhadapmu
Biar digugat...Biar dicabar...Biar dihalang

Bile tgk n hayati lirik lagu tuh..bg aku, 'dia' bukan cinta sejati aku lagi..aku dh xde ati langsung dh kt 'dia' tuh..syg n cinta aku skang just for my hubby jer..Mmmm..Tp recently 'dia' selalu hadir dlm mimpi aku..ntah nape jadi cmtuh..yg pasti, bile ni terjadi..aku sure terbangun dr tido dlm keadaan terkejut n berpikir..kenape aku mimpi 'dia' nih?? Sesungguhnye aku x suke 'dia' hadir dlm idup aku lg even dlm mimpi skali pon..Ya Allah..Kau jauhkanlah anasir x baik ini drpd menganggu aku..sesungguhnye aku x mahu & xnk ingt langsung kisah ini lagi..jangan biarkn 'dia' hadir lagi dlm kehidupan aku..Yangg..my beloved hubby..org mintak maaf n ampun..org xde niat nk mimpi 'dia' tuh..malah x hingin pon..jgn risau k..I luv u so much..

Tuesday, June 30, 2009

Kite Dah KaWen..SyiokkNyee~..

Lame x tulih² kt blog nih..semenjak bertukar status nih..aku agakss bz meneruskan kehidupan aku yg skang dh berubah..nk kire nih cite 2 bulan yg sudah..tp lantak laa kalu org ckp dh basi ke pe ke..aku pedulik ape..kuakuakua..ni aku nk cite laa n announce laa yg skang aku sudah bergelar 'PUAN' ataupn 'MRs'..Isteri kepada Encik Yus Adi a.k.a my Hubby...hihihi..terase syok sendiri plak..24hb April 2009, jam bape aku x sure laa..tp yg pasti nye pas waktu isyak majlis akad nikah kami berlangsung..kaler light purple menjadi pilihan tema pd mlm tuh..(Baju nikah aku tuh siap 2 ari sebelum majlis tau..terima kasih pd makcik tukang jahit yg sanggup terima tempahan lewat yg aku anta 10 ari sebelum tuh..ni sume sbb tukang jahit yg aku anto awal² bleh ckp last minute die x dpt nk siapkan baju nikah aku..siot tul laa auntie cinapek tuh..dh nk nangis aku ms tuh..)..

Ni bilik pengantin aku...cantik x??bunga sumenye fresh flower..main flower is white casabalanca Lily..thanx to Opie..kwn dayah yg tolong deco bunga..bilik ni siap pd jam 6pm hari aku nk nikah tuh..mmg ari yg kemkabut laa bg aku..tp seb baik laa bau bunga tuh dpt menenangkan perasaan yg semakin berdebar² n seram sejuk aku ms tuh..kuakuakua.

Make-up aku mlm tuh..di taja oleh adik aku sendiri a.k.a die laa tukang make-up aku..
(siap dlm 30 minit jek..terror x bg seorang amatur??)
Ni bapak aku yg sendiri menikahkn kami..ensemnye bapak akuuu kan..hihihi..
(xmo puji my hubby..nnt kembang lak bontot die..)Eh..ni time sarungkan gelang tangan..mn gmbr sarungkan cincin tuk aku???aduss..tercicir laa plak gmbo tuh..tp xpe laa..janji termasuk dlm acara batal air sembahyang...


Ni ms aku tgh sarungkan cincin kt tangan hubby ku yg sah..die pakai inai..merah gituuu...


Hihihi..ni laa 1st time aku cium tangan die..rs len sungguh time tuh..something yg halus masuk ke sanubari ku...Yannggg...I love u so much..thanx for accepting me as ur wife..

Ni laa kitorg after majlis tuh..kt belakang tuh nmpk mak aku (pki baju kaler purple ngn anak buah aku, qila skali)..nmpk gaks mak mertua aku..yg duduk dkt pintu tuh..korang nmpk x ??

Gmbr kitorg kt dlm bilik pengantin..comey x kitorg 2 org..sesuai x kami sesame..hihi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuesday, June 16, 2009

You are my Destiny


I got shivers, When you touch away, 
I'll make you hot, Get all you got,  
I'll make you wanna say 'Jai Ho'... 

I got fever, Running like a fire...
For you I will go all the way,  
I wanna take you higher, I keep it steady 
Cuz steady is how I feel it... 
This beat is heavy, so heavy, You gonna feel it..  

You are the reason that I breathe, 
You are the reason that I still believe,  
You are my destiny... 
No there is nothing that can stop us  
Nothing can ever come between us,  
So come and dance with me,  

Catch me, catch me, catch me, 
come and catch me... 

I want you now, I know you can save me, come and save me,  
I need you now...I am yours forever, yes, forever,  
I will follow, Anywhere in anyway,  
Never gonna let go...
Escape away, I'll take you to a place,  

This fantasy of you and me, I'll never lose the chase. 
I can feel you, Rushing through my veins,  
There's an notion in my heart,  
I will never be the same.... 

Just keep it burnin', yeah baby,  
Just keep it comin', 
You're gonna find out, baby,  
I'm one in a million....

You are the reason that I breathe,  
You are the reason that I still believe, 
You are my destiny... 
No there is nothing that can stop us 
Nothing can ever come between us  
So come and dance with me... 
(You and me, it's destiny)  

I need you, Gonna make it, 
I'm ready, So take it!  
You are the reason that I breathe,  
You are the reason that I still believe, 
You are my destiny....

Thursday, June 11, 2009

Love n' Marriage..


I can look and see,
Beyond all possibility,
The two of us together,
Now and forever...

"And till death do us part,"
Are the words that form the start,
Of a love far beyond dreams,
And much more than it may seem.

Our hands form a bond,
Un-broken throughout our song,
And the cries inside my mind,
Are silenced for all of time.

The world is full of harm,
But you are safe within my arms,
We continue our beginning as friends,
Yet now something so much more has been sent.

The preacher reads his book,
And between us, passes a look,
Full of love and devotion,
And promises of fiery emotion.

A ring held in my hand,
And before me you stand,
Do I take you, my life,
To be my lawfully wedded husband..

What more could i ask for..
But to hold you forevermore,
Do I always want to be with you..
Of course i do.

Thursday, May 14, 2009

C.i.N.T.a...??

Cinta Bukan Mengajar Kita Lemah..
Tetapi Membangkitkan Kekuatan...
Cinta Bukan Mengajar Kita Menghina Diri..
Tetapi Menghembuskan Kegagahan...
Cinta Bukan Melemahkan Semangat...
Tetapi Membakar & Menguatkan Semangat...

Dari Seraut Wajah Mencerminkan SebuahKesetiaan...
Dari Seukir Senyuman Mencerminkan Kejujuran...
Dari Sekeping Hati Mencerminkan Keikhlasan...
Dan Dari Sebuah Angan-Angan Tercapainya Sebuah Impian...

Kebekuan Airmata Kerana Kerasnya Hati...
Kerasnya Hati Kerana Banyaknya Dosa...
Banyaknya Dosa Kerana Lupanya Mati...
Lupakan Mati Kerana Banyaknya Angan-Angan...
Banyaknya Angan-Angan Kerana Terlalu Cintakan Dunia...
Dan Cintakan Dunia Itulah Sumber Segala Dosa...

Pastikanlah Dulu Sesuatu Yang Engkau Ragui...
Pastikanlah Ia Dari Iman Dalam Hati...
Dan Bukan Dari Nafsu Yang Terburu-Buru...
Dan Bukan Juga Dari Satu Matlamat Yang Tiada Hala Tuju...
Jadikanlah Pengalaman Dulu Satu Pengajaran Dalam Kehidupan...
Jangan Sesekali Mempermainkan Perasaan Insan...
Kerana Hati Yang Terluka Terlalu Sukar Untuk Disembuhkan...
Kenangan Itu Adakala Teramat Pahit Untuk Diredah...
Tetapi Ia Terlalu Manis Untuk Di kenang...
Hidup Tak Selalunya Indah...
Tetapi Yang Indah Itu Tetap Hidup Dalam Kenangan...
Andainya Hadir Cinta Sekadar Untuk Mengecewakan...
Lebih Baik Cinta Itu Tidak Pernah Hadir...
Kecewa Bercinta Bukan Bermakna Dunia Sudah Berakhir...
Masa Depan Yang Cerah Berdasarkan Pada Masa Lalu Yang Telah Dilupakan...
Hidup Ini Indah Jika Kita Tahu Menghargainya...
Tetapi Ia Amat Menyakitkan Jika Kita Melalui Sambil Lewa...
Jika Insan Diasuh Dengan Insani...
Dia Belajar Erti Hargai...
Jika Insan Diasuh Dengan Bertimbang Rasa...
Dia Belajar Erti Bersabar...

Tuesday, March 31, 2009

Kita tergolong dalam golongan mana??

"Orang Melayu sekarang tidak lagi boleh mempertahankan diri mereka sendiri; jika mereka bertemu dan bercakap (untuk mempertahankan diri mereka), mereka akan dicop sebagai rasis." - Dr. Mahathir Mohamad (Ahad, 22 Mac 2009)
Ulasan lanjut daripada petikan itu ialah ucapan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad di Perhimpunan Pribumi Perkasa Negara yang mengingatkan orang Melayu agar sedar bahawa keadaan hari ini lebih merbahaya daripada keadaan semasa British merancang untuk menakluk negeri-negeri Melayu dengan perancangan Malayan Union. Pada masa itu kita boleh cakap berkenaan Melayu dan tidak ada sesiapa yang akan tuduh kita sebagai rasis. British pun tidak panggil kita rasis. Mereka akui memang pun hak orang Melayu menuntut negeri-negeri Melayu sebagai hak orang Melayu. Semua perjanjian berkenaan dengan negeri-negeri di Semenanjung mesti dibuat dengan Raja-Raja Melayu. Tidak ada siapa dari kaum lain yang berhak membuat apa-apa perjanjian. Sekarang orang Melayu tidak pun boleh berkata negeri ini negeri Melayu, tidak boleh sebut negeri ini dikenali sebagai Tanah Melayu. Negeri Jepun boleh dikatakan negeri orang Jepun, negeri Korea - negeri orang Korea, negeri China - negeri orang Cina, negeri India - negeri orang India. Tetapi negeri Melayu - bukan negeri orang Melayu. Dahulu mungkin. Tetapi tidak sekarang. Sekarang Malaysia, hak orang Malaysia dan bukan hak orang Melayu.
Kata Tun Mahathir lagi: Kesanggupan dan kerelaan orang Melayu berkongsi milik negara ini tidak sedikit pun dihargai. Pemberian satu juta kerakyatan oleh Tunku Abdul Rahman Putra kepada kaum lain tidak dihargai bahkan tidak diingati, dilupakan dengan begitu sahaja. Orang Melayu dikatakan kaum pendatang di negaranya sendiri. Dan kaum pendatang lain tidak boleh dipanggil kaum pendatang. Jika sesiapa berbuat demikian, mereka mesti minta maaf. Tidak perlu sesiapa minta maaf jika berkata Melayu kaum pendatang.
Itu adalah hakikat. Apa yang dikatakan oleh Tun Mahathir itu adalah hakikat yang sedang berlaku sekarang. Penulis sendiri (dan akhbar keramat Utusan Melayu ini sendiri) sedang mengalami situasi itu. Kami dituduh 'secara blanket' sebagai rasis, walaupun niat kami sebaliknya.
Keadaan sekarang samalah seperti di Barat apabila Yahudi secara sistematik mencipta satu protokol bahawa sesiapa yang bercakap mengenai soal Yahudi, bangsa mereka, mengenai holocaust atau berkias mengenainya - akan dicap sebagai anti-semitik atau anti-Yahudi.
Tidak pasti pula, siapa di negara kita ini yang merangka 'protokol yang seumpama itu'. Apabila kita bercakap mengenai diri kita sendiri - orang Melayu atau mengenai bangsa lain atau berkias mengenainya atau cuit mengenai mereka, walaupun ia adalah fakta, maka - itu adalah rasis, perkauman.
Maka, orang Melayu yang bercakap mengenainya akan diasak secukup-cukupnya oleh pihak-pihak tertentu - malah sehingga akan disaman. Seorang rakan blogger terkenal pernah diasak 'separuh mati' oleh kumpulan apa disifatkannya sebagai cyber-troopers apabila dia cuba mempertahankan sebuah institusi Melayu.
Mengapa jadi begitu? Apakah kerana ada kumpulan oportunis sudah melihat orang Melayu yang satu ketika dulu kebal, kini sudah layu? Benarkah orang Melayu sekarang sudah gagal bersatu dan sudah mulai berpecah? Apakah orang Melayu sudah terkeliru dengan asal usul mereka sendiri, sehinggakan membuka ruang dan peluang kepada kumpulan itu untuk mengadu-domba (memporak-peranda) mereka?
Secara kasar, orang Melayu sekarang sudah terdiri daripada beberapa pecahan golongan. Mereka yang dulunya majoriti, sudah menjadi minoriti. Cuba lihat senario ini:
1. Golongan Melayu Liberal. Mereka ini sudah hilang ''semangat dan roh'' (the spirit and soul) orang Melayu. Orang Melayu aliran itu sudah pudar ciri-ciri kemelayuan yang ditanam oleh datuk nenek mereka. Mereka tidak peduli siapa yang menerajui pemerintahan, asalkan ia sama rata. Golongan terpelajar hasil kelahiran DEB ini makin bercambah. Mereka ini menganggap bukan DEB itu yang menjayakan diri mereka - menghantar mereka belajar ke luar negara, tapi sifat merit yang ada pada diri mereka sendiri. Mereka ini ada yang berada dalam kerajaan, golongan pelajar di universiti, tokoh-tokoh korporat, profesional dan berada di mana-mana sahaja.
2. Golongan Melayu Ulama (yang menolak semangat ke-Bangsa-an). Mereka menolak UMNO. Kata mereka UMNO itu tidak berlandaskan Islam, sebagaimana yang ditakrifkan oleh Pas aliran Nik Aziz. Aliran antiassabiyah Nik Aziz memang jelas dari dulu lagi, iaitu jika UMNO mahu bersatu dengan Pas, UMNO perlu ikut cara Pas. UMNO perlu nyahkan semangat kebangsaannya. Bagi Nik Aziz kebangsaan UMNO adalah mengenai Melayu dan ia bukan Islam. Aliran Nik Aziz hanya membenarkan Islam semata-mata, tidak termasuk Melayu. Bagaimanapun, mutakhir ini, aliran Nik Aziz nampaknya bertentangan pula dengan aliran Hadi. Hadi dikatakan mahu bekerjasama dengan UMNO demi Melayu. Nik Aziz memberi amaran dia ialah nakhoda dan Hadi perlu dengar cakapnya. Golongan aliran ini semakin banyak, dan ia terdiri daripada golongan muda.
3. Golongan Melayu PKR (yang menolak UMNO kerana ia menolak master mereka Anwar Ibrahim). Asalnya orang Melayu PKR adalah bekas orang UMNO. Kita tidak pasti sampai bila Melayu PKR ini akan terus wujud, tapi melalui perincian, golongan Melayu ini tidak akan kekal lama. Namun, lama tak lama, itu tidak penting - tapi yang penting ialah sejauh mana ia boleh memecahbelahkan lagi orang Melayu. Aliran mereka ialah kesamarataan - sama dengan golongan liberal. Sudah tentu konsep sama rata mereka berbeza dengan konsep perkongsian kuasa yang diamalkan BN sejak lebih 50 tahun lalu. PKR bukan parti asas Melayu seperti UMNO atau Pas, ia adalah parti pelbagai kaum. Namun ramai orang Melayu (terutamanya di kampung-kampung dan luar bandar) terkeliru menganggap PKR sebagai parti Melayu seperti UMNO dan Pas. Hakikatnya, di peringkat payung pakatan pembangkang, PKR dikuasai oleh bukan Melayu. Orang bukan Melayu melihat parti ini sebagai parti alternatif kepada mereka yang menolak MCA, MIC mahupun DAP.
4. Golongan Melayu DAP. Adalah segelintir. Tapi sejarah dan rekod menunjukkan mereka tidak boleh ke mana-mana.
5. Golongan Melayu Atas Pagar. Golongan ini cukup-cukup terkeliru. Kerana kekeliruan yang mereka hadapi - mereka tidak peduli. Mereka tidak peduli apa yang berlaku kepada bangsa mereka, asalnya mereka boleh hidup seperti biasa. Golongan yang bersifat individualistik ini bagaimanapun amat bijak memerhati, tanpa banyak bercakap. Perkataan yang sering penulis dengar daripada golongan jenis ini ialah: ''Aku Sudah Muak''. Golongan ini boleh mengambil langkah berkecuali, tidak peduli atau pun memihak kepada pembangkang secara protes. Perlu diingat, dalam sesuatu pilihan raya, golongan ini adalah penentu kepada kemenangan. Bagaimanapun golongan ini boleh memasuki ke mana-mana aliran di atas jika tidak dirawati penyakit keliru mereka.
6. Golongan Melayu UMNO. Golongan ini sekarang bukan seperti datuk nenek mereka yang berjuang pada awal, pertengahan sejak penubuhannya 63 tahun lalu. Golongan pejuang UMNO dulu adalah aktivis yang jati diri mereka cukup hebat. Mereka tidak mewah, mereka tidak gelojoh, mereka tidak tamak, tidak seperti generasi UMNO sekarang. Namun perkhidmatan mereka kepada UMNO, masyarakat, orang Melayu di kampung-kampung cukup berkesan. Orang Melayu, Cina dan India pada masa itu dapat disatukan - satu suara, satu hati. Semangat dan roh Melayu Islam terserlah di mana-mana. Hari ini (pada hari perhimpunan UMNO ke-59 ini) sikap negatif UMNO banyak diperkatakan. Kebanyakannya ialah berkisar kepada isu yang tidak mahu didengari oleh aktivis terdahulu.
Rumusannya, Melayu berpecah kepada enam kumpulan. Sama ada teori ini boleh diterima, terserahlah..
Note: Aku rase aku tergolong dalam golongan no. 5 laa..erti kata len aku ni pihak berkecuali laaa..mana yg elok aku follow..yg buruk tuh..xde laa ikut..gunakan otak dan berpikir mencari kebenaran dan kelogikan sesuatu cerita politik di Malaysia..TAPI ape² pon..aku tetap pertahankan hak org melayu dan org MALAYSIA..dari kita bergaduh sesame sendiri..sedar laa yg negara kite ni sedang di jajah oleh pendatang asing dlm diam²..

Monday, March 30, 2009

Which Baby Were U ?? Part. 1

----------JANUARY BABY---------------
Pretty/handsome.
Loves to dress up.
Easily bored.Fussy.
Seldom shows emotions.
Takes time torecover when hurt.
Sensitive.
Down-to-Earth.
Stubborn.
----------FEBRUARY BABY ------------
Abstract thoughts.
Loves reality and abstract.
Intelligent and clever.
Changing personality.
Attractive.
S#*iest out of everyone.
Temperamental.
Quiet, shy and humble.
Honestand loyal.
Determined to reach goals.
Lovesfreedom.
Rebellious when restricted.
Loves aggressiveness.
Too sensitive and easily hurt.
Gets angry really easily but does not show it.
Dislikes unnecessary things.
Loves making friends but rarely shows it.
Horny.
Daring and stubborn.
Ambitious.
Realizing dreams and hopes.
Sharp.
Loves entertainment and leisure.
Romantic on the inside not outside.
Superstitious, ludicrous and Spendthrift.
------------MARCH BABY ------------
Attractive personality.
S #xy.
Affectionate Shy and reserved.
Secretive.
Naturally honest, generousand sympathetic.
Loves peace and serenity.
Sensitive to others.
Great kisser.
Easily angered.
Trustworthy.
Appreciative and returns kindness.
Hardly shows emotions.
Tends to bottle upfeelings.
Observant and assesses others.
-------------APRIL BABY ------------
Suave and compromising.
Funny and humorous.
Stubborn.
Very talkative.
Calm and cool.
Kind and sympathetic.
Concerned and detailed.
Loyal.
Doeswork well with others.
Very confident.
Sensitive.
Positive Attitude.
Thinking generous.
Good memory.
Clever and knowledgeable.
Loves to look for information.
Able to cheer everyone up and/or make them laugh.
Able to motivate oneself andothers.
Understanding.
Fun to be around.
Outgoing. Hyper.
Bubbly personality.
Secretive.
Boy/girl crazy.
Loves sports, music, leisure andtravelling.
Systematic.
hot but has brains.
------------MAY BABY ------------
Stubborn and hard-hearted.
Strong-willed andhighly motivated.
Sharp thoughts.
Easily angered.
Attracts others and loves attention.
Deep feelings.
Beautiful physically and mentally.
Firm Standpoint.
Needs no motivation.
Shy towards opposite sex.
Easily consoled.
Systematic (left brain).
Loves to dream.
Strong clairvoyance.
Understanding.
Sickness usually in the ear and neck.
Good imagination.
Good physical.
Weak breathing.
Loves literature and the arts.
Loves travelling.
Dislike being at home.
Restless.
Not having many children.
Hardworking.
High spirited.
---------- JUNE BABY ------------
You've got the best personality and are anabsolute pleasure to be around.
You love to make new friends and be outgoing.
You are a great flirtand more than likely have an a very attractive partner.
a wicked hottie.
It is also more than likely that you have a massive record collection.
You have a great choice in films, and may one day become a famous actor/actress yourself - heck, you've got the looks for it!!!
-------------JULY BABY -----------
Fun to be with.
Secretive.
Difficult to fathom and tobe understood.
Quiet unless excited or tensed.
Takes pride in oneself.
Has reputation.
Easilyconsoled.
Honest.
Concerned about people's feelings.
Tactful.
Friendly & Approachable.
Emotional temperamental and unpredictable.
Easily hurt.
Witty , sparkly and spazzy at times.
Not revengeful.
Forgiving but never forgets.
dislikes nonsensical and unnecessary things.
Guides others physically and mentally.
Sensitive and forms impressions carefully.
Caring andloving.
Treats others equally.
Strong sense of sympathy.
Wary and sharp.
Judges people through observations.
Hardworking.
No difficulties in studying.
Loves to be with friends
Always broods about the past and the old friends.
Waits for friends and Never looks for friends.
Not aggressive unless provoked.
Loves to be loved.
Easily hurt but takes long to recover.

Thursday, March 26, 2009

Cite Pasangan Berkahwin..

Hoho..lagi skali aku re-post blik information yg aku dpt dr blog isuBUMPERkahwin coz aku rs ianya elok tuk org² yg cm aku yg nk kawen nih..kali ni mengenai life setelah berkahwin..cite pasal slot tilam & bantal yg kt Wanita Hari Ini tuh..punca nye ade seorang isteri meminta pendapat drpd panel penasihat, Dr. Fazilah Kamsah, so kasi sini aku re-post balik ape permasalahannye dan nasihat tuk mengatasi masalah tuh..
"Seorang penonton mengadu, dia tinggal dengan ibu dari zaman bujang sampai lah sejak dah berkahwin sebab kasihankan ibu yang tinggal sendiri. Dia pulak anak tunggal.Dia dan suami takde lah punya masalah besar mana, cuma dia dan suami rasa macam terbatas pergerakan dan pergaulan bila tak duduk kat rumah sendiri. Suami isteri ni macam rasa malu bila nak bermesra atau bermanja-manja kat rumah ibunya mahupun di rumah mentua. Segan nak lepak atas riba masa tengok TV, malu nak peluk dan cium pipi suami bila ibunya ada sama.Pendek kata, masa yang ada untuk bermanja berdua, hanya lah pada waktu malam, di bilik tidur.Nak dijadikan cerita, si suami pulak jenis yang suka keluar main bola malam-malam. Tinggal lah si isteri duduk bilik seorang diri, kempunan nak dibelai dan dimanja oleh suami. Sampaikan hubungan mereka suami isteri jadi makin dingin dari hari ke hari. Nak adakan hubungan suami isteri pun, seminggu sekali belum tentu lagi "
Cadangan Dr. Fazilah ;
1. Lagi bagus kalau dapat duduk rumah sendiri. Lebih-lebih lagi, kalau pengantin baru sebab baru nak pupuk kemesraan antara satu sama lain. Kalau ada ahli keluarga terdekat tinggal bersama, mesti lah ada rasa segan dan kekok bila nak bermanja-manja. Lagi pulak, bila dapat suami yang punya ego tinggi. Tak suka tunjuk kasih sayang kat isteri depan orang lain. Tak nak dikata sebagai mat bunga, jiwang, geli-geleman dan sebagainya. Memang kecik lah hati isteri tadi..Tapi, kata Dr. Fazilah, duduk dengan ibu pun tak jadi masalah..Lagi besar pahalanya..Cuma, antara suami isteri, perlu ada komunikasi. Isteri perlu cakap dengan suami yang dia suka dibelai dan dimanja, tak kiralah kat mana-mana, depan siapa pun. Tapi, takdelah bermanja sampai tahap melebih-lebih, kan..Sambil menonton Tv, isteri boleh baring atas riba suami..Kalau ibu tegur, tak manis ke, macam miang je kamu berdua, balas balik, ini sunnah Nabi, ibu. Nabi dulu selalu baring atas riba isteri kalau nak bermanja dengan isterinya..Kalau dah dikata sunnah Nabi, takkan lah ibu nak tuduh macam-macam lagi, kan?? ( time ni ikut sunnah nabi..)
2. Semasa tidur malam, pegang tangan antara satu sama lain. Gugur dosa antara keduanya. Amalkan jugak tidur berkongsi satu selimut dan tidak memakai apa-apa dibawahnya.
(Dr. Fazilah yang cakap, ye. Bukan aku memandai kata :p)
3. Kalau bergaduh, jangan memaling muka daripada suami semasa tidur. Hadap jugak. Tak kiralah muka monyok macam mana sekalipun.
4. Kalau boleh, tetapkan peraturan, solat berjemaah dan makan bersama-sama, sekurang-kurangnya sekali dalam sehari. Selain tu, mandi bersama-sama pun boleh dijadikan sebagai rutin untuk eratkan lagi hubungan antara suami isteri.
5. Isteri perlu sentiasa berhias dan berwangi-wangian untuk suami. Bukan setakat keluar rumah je baru nak melawa. Kalau isteri dah pakai lawa-lawa, jangan lah buat tak tau aje, pujilah dia cantik, dia lawa. Suami jugak tak terkecuali. Jangan dok sarung kain pelekat dan baju Pagoda je 24 jam, macam mana lah isteri nak tergoda.
6. Pulang dari kerja, terus peluk dan cium isteri. Sentuhan itu bagaikan satu terapi. Nescaya, penat lelah kerja akan hilang serta-merta.
7. Belajar lebih banyak mendengar daripada bersuara sebab perempuan ni lebih suka kalau suaminya mendengar masalah dia.
8. Cuba bahagiakan isteri dengan sekali-sekala membantu buat kerja-kerja di dapur, masak untuk isteri, sidai kain baju.
9. Ingat tarikh-tarikh penting kamu berdua dan belikan hadiah. Senyum lebar sampai telinga lah dia. Paling penting, sentiasa ucapkan kata-kata cinta dan rindu macam zaman bercinta dulu setiap hari. Orang perempuan memang suka. Lebih-lebih lagi kalau dah bertahun-tahun berumahtangga. Lagi lah dia nak dengar kata-kata yang suami sayang dia, kalau boleh tiap saat, tiap ketika. Walaupun dia tak beritahu, tapi dia mahu sebenarnya.
Note: Aku just wat intro jek tau..yg len sume aku re-post balik dalam bentuk layout aku..

Wednesday, March 25, 2009

Kenape mesti TIPU??

Aku x tau nk tulih pe tuk tajuk nih...sbb nye aku sendiri x tau nk jawab cmner so, skang nih aku betul² nk tahu laa kenape mesti kite TIPU dalam life kite?? Ade sesape yg bleh bagi pendapat n alasan tuk hal nih?? sila² kan anda semua bantu aku yg tgh keliru lg bingung nih..x kisah laaa dalam keadaan cmner pon..dlm berkerja ke...berkawan ke..bercinta ke..arghhhh...

Everything is yours..


My breath is to your life,
My heartbeat is to your rhythm,
My movement is due to your love,
My eyes are owned by your beauty,
My light is your glow,
My demons disappear to your presence,
My arms move with your strength,
My voice is your words,
My veins are filled with glow,
I'm lost like a plant lost in the snow,
My love you are forever,
And take my heart away from you I will never,

I love you....so~ much..

Tuesday, March 24, 2009

Tips Raja Sehari..

Mmm..tgh aku relaxkan minda..aku terbaca satu post di blog IsuBUMPERkahwin yg memberi aku satu information yg selama nih aku x tau..so, kt sini aku re-post blik tips tersebut..so, check-it out:
#1 : Sentiasa memberikan senyuman..
Di hari tersebut, pastikan diri anda sentiasa tersenyum. Jika anda seorang yang kurang memberikan senyuman, maka, anda boleh praktisnya dari sekarang. Senyuman ini penting, selain menunjukkan yang anda amat gembira pada hari tersebut, ia juga akan memberikan impak yang mendalam pada gambar-gambar perkahwinan anda kelak.
#2 : Sediakan Upah yg Secukupnya.
Mungkin ramai yang tidak maklum lagi, selepas akad nikah, anda perlu memberikan sedikit upah kepada tok kadi yang menikahkan anda. Jumlah ini adalah tetap mengikut negeri, namun jika anda tidak tahu berapa kadar bayarannya, sediakan sahaja RM100 - RM150, jika ada bajet lebih, mungkin juga anda boleh berikan sedikit saguhati kepada 2 orang yang menjadi saksi pernikahan anda. Masukkan duit tersebut dalam sampul surat/bekas angpau siap-siap.
#3 : Solat Sunat Sebelum & Selepas Akad
Mengikut trend terkini, majlis pernikahan biasanya akan diadakan di dalam masjid. Jadi, bagi bakal pengantin lelaki,adalah elok anda melakukan solat sunat 2 rakaat sebelum dan selepas akad nikah,semoga rumahtangga yang dibina lebih diberkati dan dirahmati.
#4 : Makan
Sewaktu makan, memang kena control skit. Biasalah.. pengantin, takkan nak makan dengan gelojoh pula kan? Jadi, nak tak nak. anda kena sedikit control gaya anda menikmati juadah pengantin.. dan disebabkan itu, maka, memang tidak banyak yang anda akan dapat makan.. ala kadar sahaja orang kata. Disebabkan itulah, maka, adalah penting untuk anda mendapatkan sarapan di waktu pagi, semasa hari majlis perkahwinan anda. Kemungkinan anda terpaksa untuk menahan lapar sepanjang hari adalah agak tinggi. Jadi, makan dulu siap-siap pada pagi itu. Kalau tidak, mesti muka anda akan masam sahaja nanti sewaktu sedang bersanding di atas pelamin, sedang kelaparan lah katakan.
#5 : Solat jamak
Ermm.. "jamak" yer!.. bukan "jimak".. jauh maksudnya itu. Bagi pengantin yang datang dari jauh, bolehlah anda gunakan kemudahan yang disediakan oleh syariat ini. Dihari perkahwinan anda, sudah pastinya anda adalah watak utama pada hari tersebut dan agak sukar untuk anda melarikan diri sebentar untuk menunaikan solat. Jadi, berniatlah untuk menunaikan solat jamak, jika tidak pasti bagaimana melakukan solat jamak dengan betul serta apa syarat-syarat untuk mengerjakan solat tersebut. Dapatkan segera buku panduan solat tersebut di kedai-kedai buku yang berhampiran.
Note: Information yg bagus tuk kite ketahui..mungkin tips ini kelihatan agak remeh-temeh, tapi ingt, kadangkala, perkara remeh-temeh inilah yang akan mengganggu kelancaran majlis perkahwinan kite itu...so, sesape yg aku kenali tuh..sila² laaa ambik perhatian yer..

Friday, March 13, 2009

Too Much Technology..










And the best part...

Tuesday, March 3, 2009

Ciri² Perokok Tegar

Post ni aku re-post blik dr blog 'aku bisik disini' yg aku slalu gaks bc sbb aku rs post ni bagus..so, check it out k..
1. perokok-perokok tegar nih mmg kalau kita plan lepak mamak, smpai2 je mase tgh order kat anney tu derang da stat ketok2 kotak rokok tuh...pastuh teros puh..puhh..puhhh..
2. bila da abes makan, cardas amek sebataang lagi rokok, (ini mmg habit biase, rokok lpas makan)..ni kalau order smpi cepat, kalau lmbat..lagi sebatang la...heheheh
3. pastuh kalau da kate lpak mamak lame, kompem derang rase sangap..puas gelak2..emo2 bercerita...tangan tarik lagi sebatang..dan lagi..dan lagi
4. bile da rase mcm nak kene blah dr tmpat lepak, salah seorang dr derang kate..'ok, sebatang lu'..atau dialog ni digunakan kalau utk tahan mmber dr blah awal, kiranya nk delay2 kan mmbe la kannn..
5. pastuh,kalau kt mall..biasanya bila da sampi je..lek jap kt entrance tuh..sebatang lu..pastuh, kalau baru pas abes 1 mission mcm, abes beratur beli tiket movie ke..sopin ke..tgk movie ke...sebatang lagi... ni tak campo pas movie kot de agenda len men boling ke..ape ke..lagi sebatang..bile da abes sume mission..kuar je dr mall nk ke parking lot..laaagi sebatang..kan?
6. lagi satu tabiat perokok tegar, kat tmpt keje..bila smpi jek opis...sebatang lu..sebelum naik..pastuh kalau baru abes meeting ke training ke..haa ramai2la turun g isap rokok...pastuh kalau time derang break ke, nk balik ke..or turun bwh kejap je ke..pantas je tgn amek lg sebatang..ahahahh..gile refleks kan?..
7. kalau mase drive, aku rase tabiat kekerapan dan ketegaran derang bergantung pada berapa jauh destinasi derang..nak nak jam plak kan..lagi kerap la..ecehhh...macamla isap rokok leh redakan jam tuh..ahakss..mcm la lg byk isap, lg dekat jarak tmpt derang nk g tuh..huhuuhu..an..an...an..
Note: semoga perokok yg tegar itu tahu menghormati org² di sekeliling mereka yg mungkin alah ngn asap rokok..kasihani laa kanak² & anak kecil yg ade sekitar anda..dowang pon nk idup lame gaks cm korang sume..so, renung² kan laa yerr..

Monday, February 16, 2009

10 Things I Hate About You..

1. I hate the way you talk to me...and the way you cut your hair.
2. I hate the way you drive my car
3. I hate it when you stare.
4. I hate your big dumb combat boots...and the way you read my mind.
5. I hate you so much it makes me sick...It even makes me rhyme.
6. I hate it...I hate the way you're always right
7. I hate it when you lie.
8. I hate it when you make me laugh...even worse when you make me cry.
9. I hate it when you're not around...and the fact that you didn't call.
10. But mostly I hate the way I don't hate you
not even close, not even a little bit, not even at all..
Mmmm..Baru skang aku dpt jumpe poem nih..disebabkan poem nih laa aku still suke tgk movie '10 Things I hate about You'..aku mmg tertarik laa ngn poem nih especially the last part..so, aku dedicated poem nih to him..whatever you have done to me..I will never hate you..Yanggg..I love u..mmuaahhh..!!~

Saturday, February 14, 2009

.: H-O-P-E :.

When I'm think about HOPE..1st in my mind..I always hope that my family will be happy & together forever till death separate us apart..2nd..Hope people surrounding me will be fine & get whatever their want and need in life..3rd..Me and my future hubby will stay & happy together till end of our life..But right now..at this moment..I really really hope that I can get job at Seremban, my hometown..huhu..Plzz ya Allah..please help me to find and get better jobs in Seremban..Amin~..

Friday, January 30, 2009

Cinta Adam n' Hawa

Cinta adam dan hawa
Terbit di syurga terang di jiwa
Menggerakkan nurani
Mencari kasih suci
Sehingga kita yg tertinggal saling damba
Sentiasa rasa sunyi bersendiri
Mana dia kekasih hati
Mana dia pujaan ku yang sejati
Dengarlah bisikan asmaraku
Cinta adam dan hawa
Satu bersama satu terpisah
Buat diriku tertanya-tanya
Cinta adam dan hawa
Satu harapan, satu sandaran
Buat diriku rindukan dia
Kau yang aku puja
Kau yg aku cinta, oh
Kasihku di Firdausi
Cinta adam dan hawa
Terbit di syurga terang di jiwa
Menjadi saksi impian murni
Mmmm...lagu nih dh lame dh aku dgr..tp pagi td bile aku dgr kt 'hot.fm' nye topik ari ni mengenai arwah loloq, penulis lirik lagu..kire sume lagu yg diputarkan pagi td sumenye hasil tulisan dr arwah..salah satunye lagu 'cinta adam dan hawa'..nyanyian misha omar..aku dgr laa misha omar ceritakan maksud sebenar lagu nih..mengenai cinta adam dlm mencari hawa nye.. cinta yg terpatri di syurga..membuatkan aku teringtkan pada percintaan aku ngn tunang aku..mungkinkah kitorg ditakdirkan tuk dijodohkan oleh Allah SWT..punya laa jauh aku pergi n merantau..pusing² malaysia nih selama 16 tahun..aku ditemukan balik ngn die..budak lelaki yg duduk sebelah aku ms skool rendah, darjah 4 dulu n now dh jadi tunang aku skang..pelik n kelakar n sweet..hihihi..hopefully ni mmg jodoh aku seperti mana yg penah aku doa dan mintak pada Allah selepas aku dikecewakan dulu..

Friday, January 23, 2009

Siapa Aku???

Sedang aku mengodek blog membe² aku..aku terrr'klik' kt salah satu blog dlm list membe aku tuh..n aku mula tertarik ngn ape yg die cube citekan..penulisan die wat aku terpikir tuk mempersoalkan tentang diri aku sebenar dalam bentuk penulisan gakss..Siapa aku..bagaimana aku..kenapa aku..persoalan demi persoalan terlintas dlm kepala otak aku nih..
Siapa aku ni??
Manusia yg diberikan nama sebagai Nurulhuda oleh bapak aku yg bermaksud 'Nurul = Cahaya (Nur)' dan 'huda=Petunjuk'..Makna yg baik dlm Islam tapi..aku ni xde laa sebaik nama aku tuh.. rsnye mmg xleh nk jadi sebagai guideline yg baik laa..kuakuakua..
Nape aku byk nama panggilan??
Ntah..aku pon xtau sebenar cmner bleh jadi cmnih..nama aku cm dh disetkan ngn sendirinye..Nurul tuk panggilan ngn saudara mara aku..Huda plak tuk ngn kengkawan aku (non-official)..Elly tuk time aku keje coz chinese xleh nk sebut nama sebenar aku ngn betul..menjadi kepantangan aku kalu nama aku salah sebut atau salah ejaan..Owen lak tuk panggilan dalam ahli keluarga aku (mak..bapak..dayah..yg rapat laa)..hanya certain org jek bleh panggil aku ngn nama nih..nama ni terbit sendiri dr mulut aku ms kecik² dulu (kecik yg bleh dikatakan kecik sgt laa..dlm umo 3 ke 4 tahun rasenye..ni berdasarkan ape yg mak aku cite laa)..
My favourite number is 7..why??
Coz my birthday fall on 7th January..that why aku suke sgt no. 7 nih..lagi suke kalu dpt pairkan ngn no. 9..coz my name have 9 alphabet..hihihi..
Nape aku suke compact car??
Sbb aku x suke bontot kete aku terkuar cm kete sedan tuh..Bontot yg bulat kan lg cantik..kuikui(kalu nk beli kete jenis sedan pon..aku suh laa bakal hubby aku beli nnt²..tu pon kalu kitorg rs nk tukar kete..)
Nape aku suke kaler HITAM??
Perghhh..tang nih mmg aku xleh nk ubah laa..mmg aku suke gile² arr ngn kaler hitam nih..bleh wat seseorang nmpk elegen..classic..mysterious..kekadang tuh nmpk cm ade hidden secret..huhu..maybe sbb aku ni suke berfikiran negatif kot..spt unsur ying n yang..aku nye yg kaler hitam..melambangkan unsur negatif..

Nape aku suke tido??
wakakakakak...sume org mmg perlu tido kan..sama laa ngn aku and aku x malu nk ngaku yg tido tu salah satu hobi aku..yg paling aku suke sgt kalu dpt bangun tido lambat..especially time pagi..syokkknyee...that why aku paling benci kalu kene bangun pagi..tapi nk xnk aku mmg terpaksa gaks bangun tuk gi keje..uhuhuhu..
Ape yg paling aku x suke wat??
Waaa..byk benda yg aku x suke wat..aku paling x suke iron baju..seriusly aku mmg X SUKE..aku rela cr n beli baju design yg x pyh seterika..event kemeja pon, aku akan cube cr yg x memerlukan aku iron..aku pon xtau nape aku x suke..maybe sbb ms aku kecik² dulu mak aku paksa aku iron baju kurung die yg AMAT banyak tuh kot..kengkawan aku pon tau aku x suke iron baju..even aku penah kuar ngn x iron baju..slamber jek laa aku..hehehe..lg satu yg aku x suke wat..LIPAT baju..aku sanggup beli banyak hanger supaya aku x pyh lipat baju² aku..tp mn yg terpaksa lipat tuh, aku lipat laa..xde laa aku tinggalkan cmtu jek..huhuhu..
Nape aku suke gi karaoke??
Senang jek..aktiviti tu je yg x merosakkan cara hidup aku bile aku nk melepaskan tekanan atau kebosanan..bg aku better aku gi menyanyi n melalak..dr aku gi clubbing..betul x?? Lantak laa sore aku x sedap pn..janji aku puas dpt hiburkan diri aku sendiri..
Nape dulu aku suke tgk wayang..skang x lagi??
Sbb skang aku dh duk kt seremban..Cinema sane kecik jek..so, memanjang jek full..pastu xleh nk wat online booking..ms duk kt KL dulu..mmg slalu laa tgk wayang..bleh pilih kt mn aku nk tgk..senang..so, memandang aku cm payah nk gi beli tiket, aku pon malas laa nk gi tgk wayang lg..tambah lak tunang aku tuh cm jenis x berminat nk layan movies..aku pn ikutkan je laa..
Ape yg aku paham pasal persahabatan??
Concept aku dlm persahabatan senang jek..kalu membe jaga aku..insya'Allah aku akan pastikan aku jaga dowang gaks..sbb kawan tuh mmg ramai kan tp nk cari kawan yg bergelar sahabat ms susah n senang tuh kan susah..so, mana yg aku tau sahabat susah n senang aku..mmg aku jaga dowang sebaik mungkin..tu laa akunye style..
Ape yang susah nk ubah kt diri aku nih??
Mmmm..Rasenye sume sifat negatif yg ade pd aku..degil a.k.a keras kepala n keras ati..suke sgt terase n merajuk ngn tunang aku include laa ahli keluarga aku..gelak n ketawa yg suka ati nye stock..sifat garang n ckp men lepas jek..'terlalu rajin' a.k.a pemalas..hah..ambik ko..
So, ni laa diri aku yg sbenarnye..Mmm..baru aku tau skang..byk songeh gaks aku ni rupenye..jenis ikut kepala otak aku..tp skang aku dh lembut sket..dh bleh bertolak ansur dlm certain perkara..dh bleh fikir and follow laa ape yg org len ckp..kuikuikui...TAPI yg penting skali.. aku sayang family aku...sayang tunang aku...sayang kengkawan aku..(^_^)v..peace!!~

Monday, January 12, 2009

Birthday Again..

Ni citer ms sabtu lepas (10.01.09)..Kengkawan aku wat happy belated surprise..mmg aku x bajet pon coz birthday aku dh lame berlalu..As usual, aku mmg keje half day ari sabtu..nk kate blik awal pon xde laa tp sempat laa aku blik umah n tido jap..ikutkan plan, mmg aku n the geng nk gi karaoke..rutin biasa kitorg dlm menghabiskan masa n melepaskan tekanan (Eeee..cm poyo jek ayat ni)..kebetulan tunang aku pon cuti n die pon nk dtg jumpe aku..kui 6pm ekk..rsnye laa tunang aku smpi..time tuh aku br jek bgn tido..blur² sket...memandangkan aku x siap lg..aku suh laa tunang aku bwk anak buah aku gi pusing²..tup..tap..pas maghrib aku kuar umah..tetibe izza msg, ckp kui 8.30pm downg dtg jemput aku..ms tuh aku pelik gaks..tp xde laa pikir pape..aku pon bgtau laa izza, bgtau nk jumpe kt ne..aku dtg ngn yus..dah tau tempat..aku pon ajak laa yus gi seremban parade jek..dh alang² nk gi karaoke kt situ..kitorg pon jalan² laa sambil yus belikan aku hadiah birthday yg aku pilih sendiri..hehehe..klakar gaks aku rs..coz aku pilih sendiri hadiah tuk aku..tp nk wat cmne..tunang aku tuh busy sgt..x sempat nk belikan hadiah..kuikuikui..then kitorg gi dinner sambil tggu izza n trah smpi..tgh² mkn, izza call bgtau dh smpi n no bilik..
Ni laa hadiah aku pilih..hehe..sempoi x?? Ni DVD korean drama tajuk "Hwangjini"..

After dinner, kitorg terus ke tmpt karaoke..smpi sane izza ngn tirah tgh melalak nyanyi lagu pe ntah..aku pon relax laa join dowang..yg si yus time tuh tgh tahan sakit pewot, die kene CB (cirit birit)..hehe..aku pon nyanyi laa even tekak aku sakit time tuh..tgh² menyanyi tuh, tirah panggil pelayan..aku pon tny laa izza nape..izza ckp tirah nk panadol..aku pon ngn bendul ckp 'Oooo..' then aku teruskan menyanyi ngn syokknyee..x lame kemudian (lame sket laa gap die)..time tuh tgh syok nyanyi lagu adibah noor ' terlalu istimewa'..tetibe, sorang waiter tuh dtg..terus die matikan lagu..terkejut laa aku..aku tny laa izza.."apsal wei??"..yg x tahannye..ngn muke toye, izza jwb "masalah teknikal"..tgh aku memikirkan jawapan izza tuh ngn perasaan blur²..masuk laa lagu 'happy birthday' kt screen tv tuh..masuk laa waiter bawak cake bernyalakan lilin..Waaa..terkejut aku..mmg x sangka n x bajet laa..mati² aku kene kelentong ngn minah bernama IZZA..huhu..however..aku mmg terharu laa coz dowang nk celebrate birthday aku tuh.. (Birthday aku mmg jarang laa ade org nk celebrate..huhu..sedeykan bunyiknye..tahun nih jek yg ramai lak ingt)...Anyway..to Izza n tirah...Thanks you so much for what u all have done that day..thanx sgt² buddies..
Ni laa minah² yg senget lg bengong..sbb tuh aku kawan ngn dowang..sbb aku pon bengong cm dowang gaks..wakakaka..
Potong cake times..kek kedua aku dpt tahun nih..hehehe..
Me n Him..
We with the cake..hehe..sedapkan kek tu izza..
Alahai romantiknye kite kan yangg??Hehehe..Nganga tuh xleh besar lagi ke yangg..hohoho
Hehehe..thanks you also for loving me so much..ni laa org pertama wish birthday kt aku..
To all person whose wish n rembering my birthday..Thanks you so much ya..really appreciate it.. (^_^)v..

Wednesday, January 7, 2009

HaPPy BiRthDaY n' SeLaMaT HaRi JaDi..

Happy Birthday to Me...
Happy Birthday to Me..
Haaappppyyy Birtthdayyy to Meee~...
Happy Birthday to Me..

Hari nih,,bertambah lagi setahun umur aku dr yg sedia ada skang nih..aku malas nk pikir yg aku ni makin meningkat tua..saje nk think positive sket..angka umur tu x memberi makna yg besar pon..yang penting macam mana kite nk uruskan kehidupan seharian kite dgn sebaik mungkin..


Birthday cake yg adik aku beli..tepat kui 12.00 pagi td..dowang (die, hajar ngn mak aku) wat surprise kt aku yg mmg tgh nyenyak tido..coz sayup² aku cm dgr bunyik org nyanyi lagu 'Happy Birthday'..aku pon bukak laa mata slow²..terkejut aku tgk ade cahaya lilin blink² depan mata aku..pening² lalat aku ms nk tiup lilin tuh..sempat potong sket bg dowang rs cake tuh..aku pon rs gaks cake tuh..bg cukup syarat jek coz aku mmg ngantuk sgt time tuh..(tu yg gmbr cake ade potongan 3 segi tuh).. cake tuh not bad laa rase die..sedapp.. adik aku beli kt Royal Bintang hotel nye bakery..


Ni birthday present adik aku kasi..kate die, sbb aku dh nk kawen..die kasi set nih tuk aku..ms bukak tuh aku cm mamai²..xde laa tgk sgt ape benda yg die kasi...bgn pagi td ms nk gi keje..baru aku tgk betul²..rupe²nye set Bodyshop nye body care, rose fragrance..sexsualnye scent..hehe..

So, azam baru aku...aku nk wat terbaik dlm semua perkara..especially dalam urusan kerja, alam perkahwinan yg bakal aku lalui nnt dan family aku..I want to enjoy every moment that happen in my life..doa aku, semoga aku mendapat keberkatan dan keredhaan drpd Allah S.W.T...Amin~..

Tuesday, January 6, 2009

Cameron Highlands Trip...Part.2

Mmmm..sambung blik..after kitorg lunch..destinasi seterusnye gi Boh Tea Farm kt Sg. Palas..atas lg dr Brinchang Town..jalan menghala ke Simpang Pulai..Gi situ mmg thrill laa coz jalan sempit bangat..dh laa lereng bukit..kalu selisih mmg susah laaa..kt sana x byk tangkap gmbr gune phone aku..byk gune digi camera mak aku..so, xleh laa nk tunjuk gambar kt situ..tapi yg pasti aku dh pegi kedua² Boh Tea Farm yg ade kt Cameron Highlands..aku prefer yg sebelum Tanah Rata nye berbanding Sg. Palas nih..Suasana die lg best n x crowded sgt..mmg best laa bersantai..

Boh Tea Farm background view
After selesai beli-belah teh, kitorg gi Rose Valley yg x jauh dr ladang teh tuh..memula aku ngn izza jek masuk coz mak aku malas nk jalan..x lame pastu nampak mak aku bwk qila n tika skali..hehe..aku mmg dh agak dh mesti mak masuk nye coz qila confirm nk ikut aku jejalan..hehehe..ni antara gambar² yg sempat aku ambik..
Pink Rose..
Aku xtau ni bunga ape..tapi aku suke tgk bunga nih..
Pink rose again..
Qila sempat lagi jumpe n main mainan music nih
My favourite flower is Lily types, so ni salah satu species die, Calla Lily..
Ni aku pon xtau nama die pe..tapi suke scene ni coz bunga tuh byk..
After puas berjalan kt dlm rose valley tuh, kitorg gi lak Taman Rama²..by the way, pada sesape yg teringin nk masuk pasnih..better x payah masuk laa..xde pe yg menarik..bukannye byk pon rama² dlm tuh..skali jek aku tangkap gambar dlm tuh..rama² jenis ni je yg byk dlm tuh..
Muke takut ngn rama² tuh..
After abis jalan dlm taman rama² tuh, kitorg gerak blik hotel coz ujan dh start turun..smpi kt hotel..aku baringkan diri aku sambil tgk tv..last² tv yg tgk aku yg tertido kepenatan n kesejukkan..aku bangun nk dkt kui 7pm rsnye..x ingt dh..yg aku ingt..siap jek aku mandi, kitorg sume turun ke hotel restaurant tuk dinner..malam tuh kitorg makan stimbot..siap order strawberri juice..perghh..sedap arr..pure strawberri tuh..aktiviti malam lak xde coz ujan makin lebat turun, so xleh laa nk gi jejalan..terpaksa kitorg balik bilik n layan tgk tv je laa..aku paling lmbt tido coz aku layan cite 'Rocky Balboa' smpi abis..izza dh landing awal coz ptg tuh die x tido langsung coz layan movie seseorang..
Esoknye..aku bangun awal gak tapi pastu aku tido blik..izza awal² lg dh bangun n dh siap mandi pon coz terpaksa kuar gi beli sesuatu..hehehe..so, dlm kui 10am laa kitorg sume check-out terus dr hotel..after tu kitorg terus gi Cactus Valley..coz bajet nk beli sourvenir laa..banyak gak laa beli smpi terpaksa susun atur barang dlm bonet kete..x sempat nk tangkap gmbr coz sibok pilih cactus..After siap beli sume, destinasi seterusnye cari strawberri farm lg skali..kali ni kitorg berjaya..aku ngn izza jek yg masuk dlm..semangat nk memetik strawberri..ni antara gambar yg sempat ambik coz x berani nk post sgt..jalan licin sgt²..aku pon nyaris jatuh..
Strawberri yg baru berjaya dipetikk..tp aku suke laa aktiviti nih..syokkk..
After aktiviti petik strawberri, kitorg teruskan perjalanan pulang mengikut jalan Simpang Pulai plak..ok laa sket jalan die tp still bengkang-bengkok..aqila still ngn pening die..terpaksa layankan bising die..so, vacation kali ni ok laa tp cm x puas laa coz aktiviti terhad disebabkan ujan..sekian, terima kasih..tu saje cerita cuti² Malaysia kali nih.. (^_^)v..

Monday, January 5, 2009

Cameron Highlands Trip...Part. 1

Mmm..kali aku nk cerita pasal end year vacation trip aku..kali ni gi ke cameron highlands, pahang..31st. December 2008, kui 10 pg..bermula laa perjalanan kitorg ke cameron highlands..sepatutnye ikut perancangan awal, person yg nk join pegi..parents aku..adik aku n anak die..kengkawan aku, izza n tirah..tapi dalam 3-4 ari sebelum journey bermula, adik aku x mo pegi tp die bg kitorg bwk anak die..ok laa tuh..still ade ramai lg..skali..pagi ari nk pegi tuh, tirah lak cancel coz die risau pasal kesihatan nenek die..last² yg pegi dr seremban aku, mak aku, izza, qila (anak buah aku) n tika (maid mak n adik aku)..so, kitorg just nek satu kete jek laa gi sane..mak aku yg drive spanjang perjalanan..
ni masa dlm kete..rsnye still kt north-south highway..tp aku x sure kt mn lokasi die..gmbr awal perjalanan x byk coz aku pening² ms nk nek ke cameron tuh..jalan bengkang-bengkok..tambah plak style mak aku drive..perghhh..mmg x tahan laa..even anak buah aku tuh bleh ckp "sakit..sakit"..kelakar gaks..coz kitorg x tau ape yg die sakitkan...last² aku saje jek picit kepala die..baru laa die senyapp..rupenye kenit tuh pening..kitorg smpi cameron dlm kui 2pm lebih laa..smpi² kt brinchang town..terus check-in hotel..ms masuk bilik, ujan turun, aku pon layan tgk TV n tido jap sambil tggu bapak aku smpi dr ipoh..lepak² smpi laa mlm..nk jalan pon xleh coz ujan..
So, dinner time..malam tuh ujan cm renyai² sket jek..so, kitorg kuar laa cari makan..tp sebelum tuh, sempat laa belikan qila sweater yg ade hoop..suke kenit tuh ngn sweater baru die..x nk tanggal langsung hoop..hehehe..after dinner, kitorg gi ber'karaoke'..kirenye new year eve..kitorg celebrate dlm karaoke room yg disediakan di hotel..smpi aku ngn izza bleh terlupe pasal countdown coz syok melalak lagu 'jesnita'..hehehe..selesai je karaoke, kitorg masing² nek laa bilik..kt bilik, aku ngn izza bukannye terus tido..kitorg layan tgk cite pirate of carribean 2..tergelak² kitorg dua org time tuh..abis je cite, kitorg pon tido laa coz kunun² nk bangun pagi..

Esoknye..bleh dikatakan bangun awal laa gaks coz sempat breakfast buffet kt hotel nye restaurant yg slalu abis kui 10am..semangat nk berjalannye pasal..1st skali kitorg cari strawberri farm yg bleh pluck sendiri..so, kitorg turun laa ke Tanah Rata berpandukan map..skali tmpt tuh x buka tuk plucking coz worker sumenye cuti new year..sabo je laa aku..byk gaks laa tmpt strawberri kitorg gi tp sume x dpt nk pluck sendiri..then mak aku ajak gi tempat len dulu coz penat kot masuk sana-sini..so, kitorg gi MARDI nye kawasan..kt bawah nih antara gmbr² yg sempat aku ambik ms kt MARDI..
ni kt strawberri farm MARDI..time ni buahnye x byk pon..dh abis kene petik..
kunun² nk makan laa..(bajet cm bleh laa..)
Ni bukan strawberri aku petik tau..ni uncle yg keje kt MARDI yg petik nk kasi kt qila..
Atuk yg terpaksa dukung qila coz kenit tuh nk petik buah strawberri..
Cantik kn white rose nih..sungguh suci lg murni..hehehe..
aku suke scene nih..best gile laa ms ambik gmbr ngn bunga² nih..banyakk sgt..

Qila ngn sweater baru nye..strawberri kt tgn die x mo dilepaskan langsung..
Bunga rose lg..
Gaya Izza dlm usaha mengambil gambar diri nye sendiri..
Rose lagi..
Si kenit yg sibokk nk bergambar skali..tgk laa tgn die..kunun² hip hop..
Me..same background but alone..
Tgh Rest atas jambatan kecil..Izza nun kt belakang tuh..
Memula time ni, si kenit tuh nk bergambar skali..dh elok aku pose..bleh plak die sibok nk kopek strawberri dia time tuh..sabo je laa..
Berlatar belakang kan daun teh..
Susah tau nk dapat tangkap gambar nih..si kenit ni bukan nk duk diam..tgk laa muke ganaz die..
Sempat lg tangkap gambar bunga tepi longkang..


Sunflower scenery..last picture before kuar dr kawasan MARDI..
After gi MARDI, mak ajak gi makan dulu..so, kitorg gi laa lunch kt Tanah Rata town..tue baru cite separuh ari nye..pasni ade lagi tau..jap² nnt aku sambung yerr..